Samen iets Ondernemen

Rondleiding bij de "Huisvuilverbranding"

 

Woensdag 7 September zijn we met 14 dames naar de HVC te Alkmaar geweest. Was even zoeken naar de juiste ingang, tenslotte was ik er ook nog nooit geweest.
We werden gastvrij ontvangen met koffie en koek. Vervolgens was er een powerpoint presentatie. Die werd gegeven door een medewerker van de HVC, Caroline.
Zij had overal een antwoord op en het was zeer interessant om te horen hoe de ontwikkeling van de HVC gegaan is. Vroeger werd al het restafval gewoon op straat gedumpt, de mensen wierpen zelfs hun eigen uitwerpsels op straat. Het is ons voor te stellen hoe smerig dat zal zijn.In 1990 begon men echt het groenafval van het restafval te scheiden. Men startte de bouw van de HVC in Alkmaar. In 1995 was de opening, ze zijn gestart met 3 ovens en snel kwam er een 4de bij. Ook bezit de HVC 1 vergistingsoven voor groenafval. Met hun ovens wordt er continu 93 miljoen watt opgewekt, de HVC zelf verbruikt continu 8 miljoen watt, de overige 85 miljoen waar wordt geleverd aan de Nuon als groene energie. De ovens worden schoongemaakt door er dynamiet in te laten ontploffen, zo knallen alle asdeeltjes van de wanden af. Vervolgens wordt de oven weer aangezet om verder zelfstandig te branden door op een rustige manier met een schuifmechanisme restafval erbij te schuiven. Als dit te snel zou gaan dan dooft het vuur. Na ruim een uur lopen door allerlei gangen en trappenhuizen kwamen we weer buiten. Wij kunnen terug kijken op een zeer interessante en informatieve rondleiding. dank je wel Caroline.