Samen iets Ondernemen

Op bezoek bij "Veehouder Johan"

 

Dinsdag 19 april hebben we een mooie wandeling gemaakt en kregen we een rondleiding op het bedrijf van de Fa. Beers en Zn. De route liep over het molenpad en de Huijgendijk. Na 1 uur gewandeld te hebben kwamen we aan bij de veehouderij van Johan Beers. Op dat moment was de melkwagen van Beemster daar om melk op te halen, ongeveer 5000 liter per locatie en dat elke 3 dagen. Johan heet ons welkom en begon meteen heel enthousiast te vertellen over het ontstaan van het bedrijf.
Zo hebben zij ongeveer 250 koeien verdeeld over 3 locatie's. De melk wordt geleverd aan kaasmakerij Beemster. Beemster komt elke 3 dagen per locatie zo'n 5.000 liter melk ophalen. vervolgens mochten we de stallen bezoeken waar een melkrobot al het werk doet, deze staat 24 uur per dag aan, alleen als de melk wordt opgehaald stopt de robot even. De koeien hebben een zender om zodat de robot kan zien of deze gemolken dient te worden, de koeien lopen zelf naar de robot daar krijgen ze ook eten. Dit is een uitgebalanceerde maaltijd, die automatisch wordt samengevoegd. Uiteraard hebben we uitgebreid gekeken hoe zo'n melk robot werkt, alles automatisch, eerst worden de uieren schoongeborsteld en gereinigd, vervolgens kan de robot door laser licht zien waar de melkbuis dient te worden aangehangen. Nadat de koe gemolken is wordt meteen het hele systeem weer gereinigd en kan de volgende koe plaats nemen. Super om dit van dichtbij te mogen bekijken. Via de achterkant van de boerderij liepen we naar buiten waar de volledige opslag van voer staat, "gedroogd gras". Terug nog even een blik werpen in de kraamkamer en ja hoor, die dame is echt aan het bevallen. We kunnen allemaal duidelijk de pootjes eruit zien hangen, helaas kan dit nog 2 uur duren dus tja.... we gingen toch maar verder. Aan de overkant had Johan lekkere koffie klaar staan en konden we even zitten en genieten van wat we allemaal hebben gezien.
Johan en broer (sorry, je naam is me ontgaan) ontzettend bedankt dat we bij jullie bedrijf langs mochten komen. We hebben er van genoten en zijn zo ook weer een stukje wijzer wat een veehouder bedrijf allemaal inhoudt.
Fa. Beers en Zn, Dank jullie wel voor de gastvrijheid.
PS: ik hoor net van Johan dat het kalfje om 17.00 uur is geboren,
moeder en kind maken het goed.