Samen iets Ondernemen

Op bezoek bij de "Twuyvermolen" in Sint Pancras

 

De Twuyvermolen is gebouwd in 1663 als laatste van de elf molens die gezamenlijk de 5560 hectare grote Geestmerambacht-polder bemaalden op de Raakmaatsboezem. De molens stonden allemaal aan de oostzijde van de polder en werden van Zuid naar Noord aangeduid met een letter. De Twuyvermolen staat dan ook bekend als Molen A. 

Oorspronkelijk was de achtkantige binnenkruier (type grondzeiler) uitgerust met een schoepenrad maar rond 1850 is hij evenals de meeste andere molens vervijzeld. In 1926 is de molen buiten bedrijf gesteld en enkele jaren later zijn de gaande werken verwijderd en zijn de waterlopen gedicht. In 1974 is het wiekenkruis vernieuwd en in 2010 is er een nieuwe koningsspil en vijzel geplaatst. Hiermee is de molen in principe weer maalvaardig. Willen jullie meer weten over de restauratie van de molen check dan de site van deze molen, Twuyvermolen.nl.

  

In november 2014 hebben Suzanne Jong & Rob Basten de molen aangekocht van Dhr. J. Kriek die sinds 1985 de molenaar was. In september 2016 is de restauratie na ruim anderhalf jaar bijna afgerond en wonen zij in de molen. Wij mogen dit prachtige optrekje in Kerstsfeer bekijken. Uiteraard gaan we lopend richting deze molen, in totaal duurt de wandeling ongeveer 9 kilometer. Deze activiteit vind plaats op Dinsdag 12 december. Meer informatie download dan de nieuwbrief onderaan deze pagina.

PDF
Op bezoek bij de Twuyvermolen